Հայտնի է, որ սննդի օգտագործման գործընթացն ակտիվացնում է երջանկության հորմոնների, ավելի ստույգ` էնդորֆինների արտադրությունը: Սակայն գիտնականները պարզել են, որ բոլոր մթերքները չէ, որ կարող են մարդուն լիարժեք երջանկության զգացողություն տալ: Մթերքների որոշ տեսակներ չեզոք են մարդու համար այն դեպքում, երբ մյուսները երջանկության զգացողություն են պարգևում միայն կարճ ժամանակով, իսկ հետո լինում է տրամադրության ավելի անկում, քան նախքան ուտելն էր:
Ամերիկացի գիտնականները կազմել են մարդու տրամադրությունը գցող մթերքների ցուցակը։ Դրանք են.
Չիպս: Սա շատ վտանգավոր մթերք է, որն ամբողջությամբ բաղկացած է մարդու օրգանիզմի համար վնասակար թթվային միացություններից, քաղցկեղածին ակրիլամիդից: Դրանք բացասաբար են անդրադառնում մարդու օրգանիզմի վրա և կախվածություն են առաջացնում, ստամոքսաաղիքային շատ հիվանդությունների աղբյուր են:
Խոզապուխտ: Այն մեծ քանակությամբ լցանյութ, շաքար, ներկանյութ, կոնսերվանտներ, նիտրանտներ և աղ է պարունակում, որոնք վատ տրամադրություն ստեղծելու հատկություն ունեն:
Մարգարին: Գիտնականները վերջերս պարզել են, որ այն ևս բացասաբար է ազդում տրամադրության վրա:
Դդմի վերամշակված սերմեր: Դրանք մշակվում են կալիումի բրոմատի միջոցով, ինչը հանգեցնում է վահանաձև գեղձի աշխատանքի արգելափակման:
Արախիս: Աղի արախիսը մշակված է նատրիումի գլուտամատով և մեծ քանակութայմբ կասկածելի ծագման հավելանյութերով: Այս մթերքը ևս տրամադրության վրա բացասաբար ազդելու հատկություն ունի:
Աղբյուր՝ ArmEco.am · նյութի մասնակի կամ ամբողջական արտատպումն առանց ArmEco.am-ին հղման արգելվում է