|
|
|
Սեղանի ձևավորում
| |
armeco-87 | Ամսաթիվ: Երկուշաբթի, 25 Հուն 12, 17:16 | Հաղորդագրություն # 1 |
Գեներալիսիմուս
Խումբ: Օգտվողներ
Գրառումներ: 60
Նվերներ: 4
Վարկանիշ: 0
օֆլայն
| Սեղանին գցեք ճերմակ, լավ արդուկած սփռոցը, որի միջնածալքը պիտի անցնի սեղանի ճիշտ կենտրոնով: Խորհուրդ ենք տալիս սփռոցի տակ փռել մահուդ կամ ծանր ու փափուկ որևէ այլ կտոր. սփռոցը հարթ կփռվի, և կմեղմանա ափսեների ու դանակ-պատառաքաղի թխկոցը:
Սեղանակիցների թվից ելնելով` բարակ կտրտած սև ու սպիտակ հացով երկու երեք ափսե դրեք սեղանին` յուրաքանչյուրի սպասքին հնարավորին չափ մոտ:
Գինին (շամպայնից բացի) պետք է դնել բերանները բացած շշերով` նախապես խնամքով մաքրելով բերանները: Օղին և թուրմերը ցանկալի է մատուցել գրաֆիններում: Շամպայնը բացում են գավաթները լցնելուց անմիջապես առաջ:
Նախուտեստները դրեք սեղանի տարբեր մասերում: Պղպեղի, քացախի, սոուսների, մանանեխի, աղի ամանների քանակը կախված է ճաշողների թվից:
Խորհուրդ ենք տալիս սեղանին միևնույն ձևի և գույնի սպասք դնել: Ընտանիքի յուրաքանչյուր անդամի և հյուրի համար դրեք մեկական փոքր սեղանի ափսե, դրա մեջ` նախուտեստային, իսկ կողքին` կարկանդակների համար նախատեսված ափսեն:
Փոքր ափսեի աջ կողքին դրեք գդալ և դանակ (վերջինիս սուր շեղբը` ափսեի կողմը), իսկ ձախից` պատառաքաղը: Գդալներն ու պատառաքաղները պիտի դրվեն ուռուցիկ կողմը դեպի դուրս:
Անձեռոցիկները, ծալելով եռանկյունաձև կամ բրգաձև, դրեք նախուտեստային ափսեի վրա:
Ընտանեկան ճաշի դեպքում սովորաբար գինիների բազմազանություն չի լինում, դրա համար էլ անհրաժեշտություն չկա սեղանին ավելորդ ըմպանակներ ու բաժակներ դնելու: Եթե ձեր սեղանը տոնական է, յուրաքանչյուր սպասքի մոտ դրեք մեկ ըմպանակ օղու, մեկն էլ` գինու համար, մեկական գավաթ կամ բարձր բաժակ էլ` մրգահյութի կամ լոլիկի հյութի համար:
Ճաշասեղանի կողքին, տանտիրուհու աթոռի մոտ, կարելի է դնել սեղանիկ` վրան ապուրամանը, մաքուր ափսեներ ապուրի համար և այլն:
Եթե սեղանի շուրջ նստած են 5–6 հոգի, տանտերը կամ տանտիրուհին կարող են հյուրին փոխանցել տապակածի կամ ձկան ափսեն, իսկ ճաշողների մեծ թվի դեպքում ավելի հարմար է ափսեները բաժանել` շրջանցելով սեղանը: Այդ դեպքում հարկավոր է նկատի ունենալ հետևյալ կանոնը. երբ բաժանում եք արդեն կերակուրով լցված ափսեն, այն հյուրին մատուցեք աջ կողմից, իսկ եթե ուտեստը տրվում է ընդհանուր ամանով, և հյուրն ինքը պիտի վերցնի, ապա նրան մոտեցեք ձախ կողմից:
Ընթիքի սեղան բացելիս, որը հիմնականում կազմված է սառը ճաշատեսակներից, կերակուրները կարելի է անմիջապես դնել սեղանին, եթե, իհարկե, սեղանի չափերն այդ թույլ են տալիս:
Սեղանի կենտրոնում դրեք տապակածի ափսեն, դրանից աջ և ձախ` ձկան և մյուս նախուտեստների ափսեները: Ափսեների միջև դրեք գինու շշերը և լոլիկի ու մրգահյութի սափորները: Սոուսամանները դրեք մի քանի տեղ` կախված սեղանի չափերից և ընթրողների թվից:
Սեղանին դրեք միայն դանակ և պատառաքաղ, քանի որ ընթրիքին սովորաբար ապուր չի մատուցվում: Եթե նախատեսել եք արգանակ, ապա մատուցեք արգանակի գավաթներում, ափսեին դնելով աղանդերային գդալ:
Ձևավորված սեղանը կարելի է զարդարել թարմ ծաղիկներով, դրանք (ոչ բարձր ծաղկամանների մեջ) դնում են սեղանի կենտրոնում կամ երկու - երեք տեղ` սփռոցի միջնածալքի երկարությամբ:
Ճաշի սեղանի ամանեղենի և սպասքի հավաքածու վեց հոգու համար. 6 Խոր ափսեներ 6 Երես ափսեներ 6 Նախուտեստային ափսեներ 6 Կարկանդակի ափսեներ 2 Աղցանի ամաններ 1 Ապուրի թաս 1 Սոուսաման 1 Կլոր սկուտեղ 1 Ձվաձև սկուտեղ 1 Հացաման 6 Արգանակի գավաթներ` տակդիրներով 1 Պղպեղի, մանանեխի և քացախի աման 1 Ջրի գրաֆին 1 Մրգահյութի գրաֆին 1 Օղու գրաֆին 6 Օղու ըմպանակներ 6 Գինու ըմպանկներ 6 Գավաթներ 6 Գավաթներ շամպայնի համար 6-ական Դանակներ, ճաշի և աղանդերային պատառաքաղներ
Patience is the key element to success. Bill Gates
|
|
| |
ArmEco | Ամսաթիվ: Կիրակի, 02 Սեպ 12, 22:04 | Հաղորդագրություն # 2 |
Գեներալիսիմուս
Խումբ: Ադմինիստրատոր
Գրառումներ: 116
Նվերներ: 7
Վարկանիշ: 2
օֆլայն
| ՍԵՂԱՆԻ ԼՈՒՍԱՎՈՐՈՒԹՅՈՒՆԸ Սեղանի ձևավորման մեջ լույսն ու ստվերը ևս իրենց դերն ունեն: Վառ կամ, թույլ, կենտրոնացած կամ ցրված. լույսը տրամադրություն է ստեղծում: Ամենից շատ սեղանը ձևավորելիս օգտագործվում են մոմեր: Կլոր և կոնաձև, հաստ և բարակ, հարթ և պարուրաձև, անգամ ձևավոր` ծաղկի, եղևնու կոնի, կենդանիների պատկերով: Սեղանի վրա մոմ դնելիս պետք է հաշվի առնել առիթը, ընդհանուր սպասքավորման ոճը: Դասական սպիտակ կամ կաթնագույն մոմերը հարմար են բոլոր սեղաններին: Հասարակ սեղանին հարմար կլինի ցանկացած գույնի մոմ, միայն ընդհանուր գունային լուծումները չպիտի խաթարվեն: Ձևավոր մոմերն ավելի հարմար են մանկական տոներին: Մոմերը տեղադրվում են համապատասխան մոմակալների մեջ, կամ էլ կարելի է հարմար բաժակ, գավաթ ընտրել: Կարելի է անգամ ծաղկաման օգտագործել: Կարևորն այն է, որ մոմը կայուն տեղադրվի նրա մեջ: Սովորական մոմոկալը կարող է լինել մետաղական, ճենապակյա, պլաստմասսե: Սովորաբար սեղանին դրվում է երկու-երեք մոմակալ: Ձևավոր մոմերն ավելի հաճախ դրվում են ոչ թե մոմակալի, այլ տարբեր ամանների մեջ: Շատ գեղեցիկ են արծաթագույն կամ ոսկեգույն ափսեի մեջ դրված մոմերը, որոնց լույսն արտացոլվում է ափսեի մեջ: armmenu.com
|
|
| |
Սվետա | Ամսաթիվ: Երեքշաբթի, 13 Նոյ 12, 19:19 | Հաղորդագրություն # 3 |
Խումբ: Հյուրեր
| ԳԵՂԵՑԻԿ ՄԱՏՈւՑԵՆՔ ՔԱՂՑՐԱՎԵՆԻՔԸ
Սեղանի ձևավորումը նույնպես արվեստ է: Գեղեցիկ ձևավորումը, գույների ճիշտ համադրությունը հաճելի է աչքի համար: Երբ շուրջդ գեղեցիկ է ու հաճելի, բարձրանում է տրամադրությունը, օդը լցվում է դրական լիցքերով, դա էլ փոխանցվում է մարդկանց և ուրախ ու լավ ժամանցն ապահովված է: Քաղցրավենիքը մատուցելուց առաջ անհրաժեշտ է սեղանից հավաքել ամեն ինչ` թողնելով գինու և շամպայնի բաժակները: Սեղանը սպասքավորում են աղանդների համար նախատեսված սպասքով: Քաղցրավենիքը մատուցում են ապակյա սկահակով: Ուտելու համար ցանկալի է ափսեները լինեն ապակյա կամ ճենապակյա: Քաղցրավենիքի հետ մատուցում են սուրճ կամ թեյ` մուրաբայով: Հանդիսավոր հյուրասիրութունների ժամանակ մատուցում են պաղպաղակ: Կոմպոտը, ժելեն, կիսելը մատուցում են կերամիկայով, փոքր ափսեի վրա` թեյի գդալի հետ միասին: Սուլֆեն մատուցում են այն ամանով, ինչի մեջ պատրաստել են: Տորթերը, խմորեղենը, կարկանդակները մատուցվում են կտորների բաժանված: Ընդհանրապես տորթերի վրա կամ կողքին դնում են խմորեղենի աքցան, պատառաքաղ: Նույնիսկ կոնֆետների, փոքրիկ տորթիկների, թխվածքների գեղեցիկ դասավորվածությունը էսթետիկական հաճույք է պատճառում: Սառը կամ շվեդական սեղանին ընդունված է փոքր կտորներով, գեղեցիկ ձևավորված բազմազան թխվածքների մատուցում` օգտվելու համար հարմար փայտիկներով:
|
|
| |
Hovhannes | Ամսաթիվ: Հինգշաբթի, 13 Դեկ 12, 10:49 | Հաղորդագրություն # 4 |
Լեյտենանտ
Խումբ: Ստուգվածներ
Գրառումներ: 30
Նվերներ: 3
Վարկանիշ: 0
օֆլայն
|
|
|
| |
|
|